Oulu otti vetovastuun digitaalisen terveyden ja hyvinvointiteknologian osaamisverkostossa Suomessa

Oulu leads the digital health and wellbeing technology competence network in Finland. For the next two years, the city is in charge of the project that focuses on digital health and wellness technologies. The project is facilitated by the University of Oulu.

Read more in Finnish below.

Vetovastuuhankkeet edistävät alueiden välisiä kumppanuuksia teollisuuden digivihreän siirtymän ja tulevaisuuden teknologioiden kehittämistyössä.

Kestävä energia, teollisuus, tuotannon ja kuluttamisen mallit ja terveellinen, hyvinvoiva elämä ovat teemoja, jotka yhdistävät Innokaupunkien solmimia ekosysteemisopimuksia.

Vetovastuuhankkeiden ideana on täydentää ja vahvistaa alueiden yhteistä osaamista ja yhteiskehittämistä. Yhteistyö lisää suomalaisen osaamisen kansainvälistä näkyvyyttä, kun kaupungit ja toimijat kilpailevat ulkomaisista osaajista ja TKI-investoinneista.

Teemoja viedään eteenpäin ekosysteemisopimusten lisäksi ryhmähankkeissa, joista ottavat vetovastuuta TKI-toimijat Lappeenrannassa, Kokkolassa, Tampereella, Joensuussa, Oulussa ja Jyväskylässä.

Mukana on kuusi vetovastuuhanketta, jotka edistävät seuraavien teemojen innovaatio- ja liiketoimintaa: vihreä sähköistäminen, akkukemikaalit, liikkuvat työkoneet, fotoniikka sekä liikunta ja digitaaliset terveys- ja hyvinvointiteknologiat.

Oululla on vetovastuu digitaalisen terveyden ja hyvinvointiteknologian osaamisverkostossa.

– Vetovastuuhanke luo edellytyksiä uudelle temaattiselle osaamisverkostorakenteelle ja tarjoaa mahdollisuuden kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön vahvistamiseen sekä TKI-investointien kasvuun. Hanke toteuttaa Oulun innovaatioallianssin visiota luoda Oulusta Euroopan paras digitalisaatiosta globaalia lisäarvoa tuottava alue, selvittää työelämäprofessori, johtaja Maritta Perälä-Heape Oulun yliopistosta.

– Hankkeet lisäävät osaamiskeskittymien välistä yhteistyötä ja työnjakoa innovaatiovetoisen kasvun aikaansaamiseksi. Teemoissa korostuvat osaamisen vahvistaminen, ennakointi- ja innovointitoiminta, uusien teknologioiden kehittäminen sekä alueiden välisten ja kansainvälisten kumppanuuksien edistäminen, kertoo kansallisen ohjausryhmän puheenjohtaja Petri Peltonen.

Vetovastuuhankkeet:

  • Akkukemian vetovastuuhanke
  • Digitaalisen terveyden ja hyvinvointiteknologian osaamisverkosto
  • Fotoniikan kaupunkiekosysteemi
  • Green Electrification -kansallisen ekosysteemin johtaminen
  • Sport Suomi
  • Suomalainen osaaminen globaalina suunnannäyttäjänä ja johtavana toteuttajana liikkuvien työkoneiden kaksoissiirtymässä (SIX-PoE)

Jokainen vetovastuuhanke yhdistää toimijoita vähintään kolmesta Innokaupungista. Vetovastuuhankkeet ovat kaksivuotisia hankkeita. Niissä kehitettävät teemat perustuvat valtion ja 16 kaupunkiseudun solmimiin ekosysteemisopimuksiin .

Innovoivat kaupungit ja yhteisöt ovat mukana luomassa Suomesta maailman toimivinta kokeilu- ja innovaatioympäristöä vuoteen 2030 mennessä.

Yhteyshenkilöt

Maritta Perälä-Heape, maritta.perala-heape@oulu.fi
Kehittämispäällikkö Riina Pulkkinen, riina.pulkkinen@pirkanmaa.fi
Rahoitusasiat Elina Hykkönen, elina.hykkonen@pirkanmaa.fi