Sim­Lab Vir­tu­al Cor­ner brings vir­tu­al real­i­ty to health edu­ca­tion and busi­ness col­lab­o­ra­tion

The devel­op­ment of vir­tu­al solu­tions and their use in social and health­care ser­vices offer sig­nif­i­cant oppor­tu­ni­ties to improve the qual­i­ty, acces­si­bil­i­ty, and cost-effi­cien­cy of health ser­vices in the future. In the “Accel­er­a­tion of Dig­i­tal Health Solu­tions (DIKI)” project, a new vir­tu­al Oamk Sim­lab Vir­tu­al Cor­ner RDI envi­ron­ment and oper­a­tional mod­el are being devel­oped to lever­age vir­tu­al real­i­ty in strength­en­ing com­pe­ten­cies and devel­op­ing health­care process­es. In the social and health­care sec­tor, key areas for uti­liz­ing vir­tu­al real­i­ty include demand­ing envi­ron­ments, clin­i­cal skills, ori­en­ta­tion as well as remote guid­ance and remote par­tic­i­pa­tion. We can see ser­vices that utilise vir­tu­al real­i­ty in remote ser­vices, expe­ri­ence-based ser­vices, and ser­vices relat­ed to tech­nol­o­gy devel­op­ment.

Read more in Finnish below.

******************************************************************************************************************

Sim­Lab Vir­tu­al Cor­ner tuo vir­tu­aal­isu­u­den ter­veysalan oppimiseen ja yri­tysy­hteistyöhön

Lisät­ty todel­lisu­us (AR) ja vir­tu­aal­i­todel­lisu­us (VR) tar­joa­vat alus­to­ja ter­veysalan osaamisen vahvis­tamiseen sekä yhteistyöhön, jois­sa opiske­li­jat ja yri­tyk­set voivat yhdessä kehit­tää ja tes­ta­ta uusia ter­veysalan ratkaisu­ja. Nämä teknolo­giat tar­joa­vat mah­dol­lisuuk­sia uusien ter­veysalan ratkaisu­jen kehit­tämisen ja tes­taamisen vir­tu­aal­i­sis­sa ympäristöis­sä.

Eri­lais­ten asi­akasti­lantei­den ja pros­essien har­joit­telu sekä tuot­tei­den ja työvä­linei­den esit­te­ly vir­tu­aalis­es­ti opiske­li­joille tuo ne tutuk­si jo ennen niiden käyt­töä työelämässä. AR- ja VR-tekni­ikoi­ta on kehitet­ty paljon, mut­ta niiden sovel­tuvu­ut­ta eri aloille on tärkeää tarkastel­la. (Chhab­haiya ym., 2023.) Vir­tu­aaliset ratkaisut ovat keskeisiä ter­veysalal­la sekä työelämässä että koulu­tuk­ses­sa. Oamk Sim­lab osana OuluHealth­Lab­se­ja tar­joaa osaamista vir­tu­aal­isu­u­den hyö­dyn­tämiseen ja kehit­tämiseen Sim­lab Vir­tu­al Cor­ner ‑toim­inta­mallil­la (kuva 1).

KUVA 1. Oamk Sim­lab Vir­tu­al Cor­ner­in toim­inta­malli ja kehit­tyvä TKIO-ympäristö mah­dol­lis­ta­vat vir­tu­aal­isu­u­den hyö­dyn­tämisen oppimises­sa ja yri­tysy­hteistyössä (kuva: Microsoft Copi­lot, 2024).

Vuorovaikut­teisia vir­tu­aaliym­päristöjä pide­tään metaver­sum­in edeltäjinä (Dwive­di ym., 2022.) Meta­verse voidaan ajatel­la todel­lisu­u­den ja vir­tu­aal­isu­u­den jatku­mona, joka mah­dol­lis­taa vir­tu­aal­is­ten ele­ment­tien tuomisen todel­lisi­in ympäristöi­hin (Aug­ment­ed Real­i­ty) tai sijoit­taa todel­lisia toim­into­ja vir­tu­aaliym­päristöi­hin (Aug­ment­ed Vir­tu­al­i­ty). Koke­mus meta­vers­es­tä sijoit­tuu Mixed Real­i­ty (MR) ‑jatku­moon (kuva 2) (Pri­eto ym., 2022). Sim­lab Vir­tu­al Cor­ner kehit­tää parhail­laan vir­tu­aal­is­ten ele­ment­tien tuomista todel­lisi­in ympäristöi­hin (Aug­ment­ed Real­i­ty) sekä vir­tu­aal­ista ympäristöä (Vir­tu­al Real­i­ty).

Kuvio, jossa vasemmalla todellisuus ja oikealla virtuaalinen ympäristö. Keskelle sijoittuvat Augmented reality AR ja Augmented Virtuality AV.
KUVA 2. Todel­lisu­us-vir­tu­aal­isu­us jatku­mo (Mil­gram & Kishi­no, 1994).
Sim­Lab Vir­tu­al Cor­ner ‑toim­inta­mallin kehit­tämi­nen ter­veysalalle

Dig­i­taal­is­ten ter­veysratkaisu­jen kiihdyt­tämi­nen (DIKI) ‑han­kkeessa luo­daan toimin­nal­lisu­ut­ta, joka muo­dostaa ter­veysalalle uut­ta vir­tu­aal­ista Oamk Vir­tu­al Cor­ner TKIO (tutkimus, kehi­tys, inno­vaa­tio, oppinen) ‑ympäristöä ja toim­inta­mallia vir­tu­aal­isu­u­den hyö­dyn­tämisek­si osaamisen vahvis­tamises­sa ja ter­veysalan pros­essien kehit­tämisessä (kuva 3).

Kuvio, jonka keskiössä on Simlab Virtual Corner ja sen ympärillä tkio-ympäristö, opettajat, opiskelijat, yritykset ja yritysyhteistyö.
KUVA 3. Sim­lab Vir­tu­al Cor­ner yhdis­tää TKIO-ympäristön, opet­ta­jat, opiske­li­jat, yri­tyk­set ja yri­tysy­hteistyön suju­vak­si toimin­naksi.

Sim­lab Vir­tu­al Cor­ner­in ava­jai­sis­sa 22.1.2025 esitet­ti­in DIKI-han­kkeen inno­vaa­tio­haaste kehit­tämisko­htei­den löytämisek­si ja kehit­tämistyön suun­nan näyt­tämisek­si. Haas­teessa kuvitelti­in tilanne, jos­sa viiden vuo­den kulut­tua vir­tu­aa­li­nen todel­lisu­us on osa jokapäiväistä arkea. Haas­teeseen vas­tasi Oamkin hyv­in­voin­ti- ja kult­tuurin ja ICT:n opet­ta­jia, hyv­in­voin­tialueen tutkimus- ja kehit­tämis­toimin­nan henkilöstöä, OuluHealth­Labs toim­i­joi­ta sekä yri­tyk­siä. Esi­in nousi keskeisiä teemo­ja osaamisen vahvis­tamiseen ja palvelu­iden tar­joamiseen liit­tyen.

Sosi­aali- ja ter­veysalal­la vir­tu­aal­isu­u­den hyö­dyn­tämisessä viiden vuo­den sisäl­lä esi­in nou­se­vat vaa­ti­vat ympäristöt, kli­iniset taidot, pere­hdy­tys, ohjaus ja osal­lisu­us etänä

Sim­Lab Vir­tu­al Cor­ner vas­taa tarpeeseen tar­jo­ta ter­veysalan opiske­li­joille ja ammat­ti­laisille riit­tävän tois­to­jen määrän har­joit­telus­sa sekä mah­dol­lisu­u­den vaikeasti saavutet­tavien tilantei­den har­joit­telu­un. 360 asteen videoita voidaan käyt­tää hoitoym­päristöi­hin tutus­tu­misek­si. Meta­versen ja sen soveltamis­mah­dol­lisuuk­sien näkökul­mas­ta eri­tyis­es­ti opetuk­sen ja oppimisen kehit­tämisessä on odotet­tavis­sa haas­ta­va vai­he ennen kuin opet­ta­ja saa kaiken hyö­dyn irti inno­vati­ivi­sista ope­tusvä­lineistä, jot­ka perus­tu­vat syvästi vuorovaikut­teiseen vir­tu­aal­i­todel­lisu­uste­knolo­giaan. (Sil­va ym., 2023.)

Vir­tu­aalite­knolo­gian avul­la opiske­li­jat voivat osal­lis­tua sim­u­laa­tioi­hin ja oppimisti­lanteisi­in etänä, mikä lisää opetuk­sen saavutet­tavu­ut­ta ja jous­tavu­ut­ta. AR-lasien näkymä on mah­dol­lista jakaa etäy­htey­del­lä etänä toim­i­joille. AR-sovel­luk­set voivat tar­jo­ta reaali­aikaista tukea ja ohjei­ta opiske­li­joille, mikä paran­taa opetuk­sen laat­ua. Sim­Lab Vir­tu­al Cor­ner­is­sa opiske­li­jat voivat opiskel­la vir­tu­aal­isu­ut­ta hyö­dyn­täen itsenäis­es­ti.

Kli­in­is­ten taito­jen har­joit­telus­sa AR- ja VR-teknolo­giat mah­dol­lis­ta­vat real­is­tis­ten poti­lasske­naar­i­oiden luomisen, jois­sa opiske­li­jat voivat har­joitel­la kli­in­isiä taito­ja tur­val­lises­sa ympäristössä. Tämä aut­taa kehit­tämään päätök­sen­tekoa ja kri­it­tistä ajat­telua. AR- ja VR-teknolo­giat tekevät oppimis­es­ta inter­ak­ti­ivisem­paa ja mie­lenki­in­toisem­paa, mikä voi lisätä opiske­li­joiden moti­vaa­tio­ta ja sitou­tu­mista oppimiseen. (Zech­n­er ym., 2024.)

Teho­hoitok­oulu­tus on esimerk­ki vaa­tivista TKIO-ympäristöistä, joka sisältää teknolo­giaa, mut­ta jos­sa täy­tyy har­joitel­la myös ei-kli­in­isiä taito­ja, kuten päätök­sen­tekoa. Väki­val­tati­lantei­den har­joit­telumah­dol­lisuuk­sia tarvi­taan myös lisää. Vir­tu­aaliset ympäristöt mah­dol­lis­ta­vat uuden­laista oppimista, sil­lä näis­sä ympäristöis­sä voidaan koh­da­ta tilantei­ta, joiden har­joit­telu voi olla hyvin han­kalaa, kallista, vaar­al­lista tai jopa mah­do­ton­ta aidos­sa ympäristössä.

Sim­lab Vir­tu­al Cor­ner­is­sa lisät­tyä todel­lisu­ut­ta (AR) hyö­dyn­netään tuot­ta­mal­la mate­ri­aalia AR-laseille opiske­li­joiden itsenäisessä opiskelus­sa hyö­dyn­net­täväk­si. Mate­ri­aalia tekevät opet­ta­jat sekä opiske­li­jat opin­näytetöinään. Tuotet­tua sisältöä on tes­tat­tu ter­veysalan opiske­li­joil­la, opet­ta­jil­la ja työelämän edus­ta­jil­la. Vir­tu­al Cor­ner­i­in kehitetään myös VR-ympäristöä poti­laan kat­tavaan ja oike­as­sa järjestyk­sessä tehtävään tutkimiseen liit­tyen. Tilaan tuo­daan myös aikaisem­mis­sa han­kkeis­sa kehitet­tyjä VR-pele­jä. Kehit­tämishaas­teena jatkos­sa on yhteis­toimin­nal­lisen oppimisen kehit­tämi­nen, sil­lä vir­tu­aal­i­todel­lisu­u­den ja lisä­tyn todel­lisu­u­den avul­la käytet­tävät ope­tusstrate­giat eivät tar­joa oppi­laille vuorovaikut­teista ympäristöä ja mah­dol­lisu­ut­ta yhteis­toimin­nal­liseen oppimiseen. (Sümer & Vaněček, 2024.)

Vir­tu­aal­isu­u­den nähdään lisään­tyvän opetuk­sen lisäk­si myös ammat­ti­lais­ten pere­hdy­tyk­sessä ja poti­laan ohjauk­ses­sa, kuten koti­hoito-ohjeis­sa. Asi­akasko­htaamiset siir­tyvät vir­tu­aal­isu­ut­ta hyö­dyn­tävään suun­taan vir­tu­aa­likaverei­den käyt­tö lisään­tyy. Vir­tu­aal­i­todel­lisu­u­den yhdis­tämi­nen ohjauk­seen visu­al­isoimal­la hoito­tu­lok­set reaali­aikaises­ti voisi edis­tää poti­laan hoitoon sitou­tu­mista ja ymmär­rystä. (Sila­va ym., 2024.)

Vir­tu­aal­isu­ut­ta hyö­dyn­täviä palvelui­ta nähdään viiden vuo­den sisäl­lä ole­van etä­palveluis­sa, koke­muk­si­in liit­tyvis­sä palveluis­sa ja teknolo­gian kehit­tämiseen liit­tyvis­sä palveluis­sa

Fys­ioter­api­an, toim­intat­er­api­an ja psykoter­api­an toteu­tu­misen nähdään siir­tyvän yhä enem­män etä­palveluik­si ja etäko­htaamis­ten ja ohjauk­sien lisään­tyvän. Ei-kiireel­liset palve­lut tar­jo­taan pääosin etänä. Tule­vaisu­udessa meta­versel­la on rajat­tomat mah­dol­lisu­udet uute­na sosi­aalisen viestin­nän tilana. (Kay ym., 2021.) Etäseu­ran­ta esimerkik­si kotona ole­van poti­laan reaali­aikai­sista elin­toimin­noista olisi käytet­tävis­sä reaali­aikaises­ti meta­vers­es­sa ja tämä pitäisi tilan­neti­etoisu­ut­ta yllä (Wang ym., 2024).

Koke­muk­si­in liit­tyvis­sä palveluis­sa vir­tu­aal­isu­ut­ta voidaan hyö­dyn­tää pelkopoti­laan ohjauk­ses­sa jän­ni­tyk­sen lievi­tyk­sessä. Ikäih­misen muis­te­lu­työssä voidaan vir­tu­aal­i­todel­lisu­u­den kaut­ta toteut­taa aika­matkailu. Täl­lä het­kel­lä vir­tu­aal­i­todel­lisu­us (VR) on tehokas väline mie­len­ter­vey­den hoi­dos­sa ja arvioin­nis­sa ahdis­tuneisu­ushäir­iöis­sä, syömis- ja pain­o­häir­iöis­sä sekä kivun­hoi­dos­sa, ja sen pitkäaikaisvaiku­tuk­set ovat yleis­tet­tävis­sä reaal­i­maail­maan. Lisäk­si VR on myös tehokas arvioin­tivä­line, jon­ka käytän­nön sovel­luk­set ulot­tuvat sosi­aal­i­sista ja kog­ni­ti­ivi­sista häir­iöistä riip­pu­vu­u­teen. Dig­i­taalisen ter­api­an eteen­päin kehit­tämisessä haetaan yksilöl­lisyy­den vahvis­tamista tekoä­lyn avul­la (Riva ym., 2019).

Teknolo­gian kehit­tämisen myötä tavoitel­laan laadukkai­ta ja kus­tan­nuste­hokkai­ta palvelui­ta. Tekoä­lyn ja roboti­ikan hyö­dyn­tämisessä vir­tu­aal­isu­udessa nähdään tule­vaisu­u­den kehit­tämis­mah­dol­lisuuk­sia. Vaik­ka tekoä­lyn mah­dol­lisu­udet koulu­tuk­ses­sa ovat huo­mat­ta­vat, on otet­ta­va huomioon usei­ta eet­tisiä ja käytän­nön näköko­htia. (Kovalainen ym., 2025.) Teknolo­giana 6G tar­joaa tarvit­ta­vat valmi­udet tukea sairaaloiden meta­per­spek­ti­ivin kehit­tämisessä. Metaver­sum­ia hyö­dyn­tävien palvelu­jen odote­taan aut­ta­van tule­vaisu­u­den älykkäi­den sairaaloiden suun­nit­telus­sa ja paran­ta­van työpros­esse­ja ja resurssien jakamista sairaalois­sa sekä edis­tävän ennal­taehkäi­sevää ter­vey­den­huoltoa ja koulu­tus­ta sekä paran­ta­van hoidon laat­ua päivystys‑, hoito- ja kuntou­tus­toimin­nas­sa. Näin ollen sekä metaver­sum­in että 6G:n kehi­tys ete­nee käsi kädessä ja tuot­taa palvelu­ja sairaalois­sa (Wang ym., 2024).

Yri­tyk­set voivat hyö­dyn­tää AR- ja VR-teknolo­gioi­ta koulut­taak­seen ter­veysalan opiske­li­joi­ta uusimpi­in teknolo­gioi­hin ja menetelmi­in. VR-teknolo­gian avul­la yri­tyk­set voivat muun muas­sa luo­da immer­si­ivisiä ja mieleen­painu­via markki­noin­tikam­pan­joi­ta, jot­ka erot­tuvat per­in­tei­sistä main­ok­sista ja houkut­tel­e­vat asi­akkai­ta tehokkaam­min. AR- ja VR-teknolo­giat mah­dol­lis­ta­vat lisäk­si uusien tuot­tei­den ja palvelu­iden pro­to­tyyp­pi­en tes­taamisen ja arvioin­nin vir­tu­aalis­es­ti ennen niiden fyy­sistä toteu­tus­ta. Tämä voi säästää aikaa ja resursse­ja sekä vähen­tää riske­jä.

Vir­tu­aalite­knolo­gian merk­i­tys ter­veysalan tule­vaisu­udessa

Yhteen­ve­t­ona voidaan tode­ta, että vir­tu­aal­is­ten ratkaisu­jen kehi­tyk­sen ja sen hyö­dyn­tämisen nähdään tar­joa­van sosi­aali- ja ter­veyspalveluis­sa merkit­täviä mah­dol­lisuuk­sia paran­taa palvelu­iden laat­ua, saavutet­tavu­ut­ta ja kus­tan­nuste­hokku­ut­ta tule­vaisu­udessa:

  • Vir­tu­aalite­knolo­gian merk­i­tys kas­vaa: Sosi­aali- ja ter­veyspalveluis­sa vir­tu­aalite­knolo­gian, kuten AR:n ja VR:n, käyt­tö tulee lisään­tymään merkit­tävästi. Tämä mah­dol­lis­taa uuden­laisia oppimiskoke­muk­sia ja paran­taa palvelu­iden saavutet­tavu­ut­ta ja laat­ua.
  • Koulu­tuk­sen ja pere­hdy­tyk­sen tehost­a­mi­nen: Vir­tu­aaliset ympäristöt tar­joa­vat tehokkai­ta tapo­ja har­joitel­la sekä kli­in­isiä että ei-kli­in­isiä taito­ja tur­val­lises­sa ja tois­tet­tavas­sa ympäristössä. Tämä on eri­tyisen tärkeää vaa­tivis­sa koulu­tusti­lanteis­sa, kuten teho­hoi­dos­sa.
  • Etä­palvelu­iden yleistymi­nen: Fys­ioter­api­an, toim­intat­er­api­an ja psykoter­api­an kaltaiset palve­lut siir­tyvät yhä enem­män etä­palveluik­si, mikä lisää jous­tavu­ut­ta ja saavutet­tavu­ut­ta poti­laille.
  • Tekoä­lyn ja roboti­ikan rooli: Tekoä­ly ja roboti­ik­ka tar­joa­vat uusia kehit­tämis­mah­dol­lisuuk­sia vir­tu­aal­isu­u­den hyö­dyn­tämisessä, eri­tyis­es­ti koulu­tuk­ses­sa ja ter­vey­den­huol­los­sa. Ne voivat paran­taa palvelu­iden laat­ua ja kus­tan­nuste­hokku­ut­ta.
  • Meta­versen poten­ti­aali: Meta­verse tar­joaa rajat­tomat mah­dol­lisu­udet sosi­aalisen viestin­nän tilana ja oppimisym­päristönä. Se yhdis­tää todel­lisu­u­den ja vir­tu­aal­isu­u­den ele­ment­te­jä, mikä mah­dol­lis­taa monipuoliset ja immer­si­iviset oppimiskoke­muk­set.
  • 6G-teknolo­gian vaiku­tus: 6G-teknolo­gia tukee sairaaloiden metaver­sum­in kehit­tämistä, mikä paran­taa työpros­esse­ja, resurssien jakamista ja ennal­taehkäi­sevää ter­vey­den­huoltoa.

Yhteyshenkilöt

Min­na Van­hanen
lehtori
TKI-yksikkö/dig­i­taaliset ratkaisut
Oulun ammat­tiko­rkeak­oulu

Outi Las­tumä­ki
lehtori
Hyv­in­voin­ti ja kult­tuuri
Oulun ammat­tiko­rkeak­oulu

Lähde: Oamk