SimLab Virtual Corner brings virtual reality to health education and business collaboration

The development of virtual solutions and their use in social and healthcare services offer significant opportunities to improve the quality, accessibility, and cost-efficiency of health services in the future. In the “Acceleration of Digital Health Solutions (DIKI)” project, a new virtual Oamk Simlab Virtual Corner RDI environment and operational model are being developed to leverage virtual reality in strengthening competencies and developing healthcare processes. In the social and healthcare sector, key areas for utilizing virtual reality include demanding environments, clinical skills, orientation as well as remote guidance and remote participation. We can see services that utilise virtual reality in remote services, experience-based services, and services related to technology development.
Read more in Finnish below.
******************************************************************************************************************
SimLab Virtual Corner tuo virtuaalisuuden terveysalan oppimiseen ja yritysyhteistyöhön
Lisätty todellisuus (AR) ja virtuaalitodellisuus (VR) tarjoavat alustoja terveysalan osaamisen vahvistamiseen sekä yhteistyöhön, joissa opiskelijat ja yritykset voivat yhdessä kehittää ja testata uusia terveysalan ratkaisuja. Nämä teknologiat tarjoavat mahdollisuuksia uusien terveysalan ratkaisujen kehittämisen ja testaamisen virtuaalisissa ympäristöissä.
Erilaisten asiakastilanteiden ja prosessien harjoittelu sekä tuotteiden ja työvälineiden esittely virtuaalisesti opiskelijoille tuo ne tutuksi jo ennen niiden käyttöä työelämässä. AR- ja VR-tekniikoita on kehitetty paljon, mutta niiden soveltuvuutta eri aloille on tärkeää tarkastella. (Chhabhaiya ym., 2023.) Virtuaaliset ratkaisut ovat keskeisiä terveysalalla sekä työelämässä että koulutuksessa. Oamk Simlab osana OuluHealthLabseja tarjoaa osaamista virtuaalisuuden hyödyntämiseen ja kehittämiseen Simlab Virtual Corner ‑toimintamallilla (kuva 1).

KUVA 1. Oamk Simlab Virtual Cornerin toimintamalli ja kehittyvä TKIO-ympäristö mahdollistavat virtuaalisuuden hyödyntämisen oppimisessa ja yritysyhteistyössä (kuva: Microsoft Copilot, 2024).
Vuorovaikutteisia virtuaaliympäristöjä pidetään metaversumin edeltäjinä (Dwivedi ym., 2022.) Metaverse voidaan ajatella todellisuuden ja virtuaalisuuden jatkumona, joka mahdollistaa virtuaalisten elementtien tuomisen todellisiin ympäristöihin (Augmented Reality) tai sijoittaa todellisia toimintoja virtuaaliympäristöihin (Augmented Virtuality). Kokemus metaversestä sijoittuu Mixed Reality (MR) ‑jatkumoon (kuva 2) (Prieto ym., 2022). Simlab Virtual Corner kehittää parhaillaan virtuaalisten elementtien tuomista todellisiin ympäristöihin (Augmented Reality) sekä virtuaalista ympäristöä (Virtual Reality).

SimLab Virtual Corner ‑toimintamallin kehittäminen terveysalalle
Digitaalisten terveysratkaisujen kiihdyttäminen (DIKI) ‑hankkeessa luodaan toiminnallisuutta, joka muodostaa terveysalalle uutta virtuaalista Oamk Virtual Corner TKIO (tutkimus, kehitys, innovaatio, oppinen) ‑ympäristöä ja toimintamallia virtuaalisuuden hyödyntämiseksi osaamisen vahvistamisessa ja terveysalan prosessien kehittämisessä (kuva 3).

Simlab Virtual Cornerin avajaisissa 22.1.2025 esitettiin DIKI-hankkeen innovaatiohaaste kehittämiskohteiden löytämiseksi ja kehittämistyön suunnan näyttämiseksi. Haasteessa kuviteltiin tilanne, jossa viiden vuoden kuluttua virtuaalinen todellisuus on osa jokapäiväistä arkea. Haasteeseen vastasi Oamkin hyvinvointi- ja kulttuurin ja ICT:n opettajia, hyvinvointialueen tutkimus- ja kehittämistoiminnan henkilöstöä, OuluHealthLabs toimijoita sekä yrityksiä. Esiin nousi keskeisiä teemoja osaamisen vahvistamiseen ja palveluiden tarjoamiseen liittyen.
Sosiaali- ja terveysalalla virtuaalisuuden hyödyntämisessä viiden vuoden sisällä esiin nousevat vaativat ympäristöt, kliiniset taidot, perehdytys, ohjaus ja osallisuus etänä
SimLab Virtual Corner vastaa tarpeeseen tarjota terveysalan opiskelijoille ja ammattilaisille riittävän toistojen määrän harjoittelussa sekä mahdollisuuden vaikeasti saavutettavien tilanteiden harjoitteluun. 360 asteen videoita voidaan käyttää hoitoympäristöihin tutustumiseksi. Metaversen ja sen soveltamismahdollisuuksien näkökulmasta erityisesti opetuksen ja oppimisen kehittämisessä on odotettavissa haastava vaihe ennen kuin opettaja saa kaiken hyödyn irti innovatiivisista opetusvälineistä, jotka perustuvat syvästi vuorovaikutteiseen virtuaalitodellisuusteknologiaan. (Silva ym., 2023.)
Virtuaaliteknologian avulla opiskelijat voivat osallistua simulaatioihin ja oppimistilanteisiin etänä, mikä lisää opetuksen saavutettavuutta ja joustavuutta. AR-lasien näkymä on mahdollista jakaa etäyhteydellä etänä toimijoille. AR-sovellukset voivat tarjota reaaliaikaista tukea ja ohjeita opiskelijoille, mikä parantaa opetuksen laatua. SimLab Virtual Cornerissa opiskelijat voivat opiskella virtuaalisuutta hyödyntäen itsenäisesti.
Kliinisten taitojen harjoittelussa AR- ja VR-teknologiat mahdollistavat realististen potilasskenaarioiden luomisen, joissa opiskelijat voivat harjoitella kliinisiä taitoja turvallisessa ympäristössä. Tämä auttaa kehittämään päätöksentekoa ja kriittistä ajattelua. AR- ja VR-teknologiat tekevät oppimisesta interaktiivisempaa ja mielenkiintoisempaa, mikä voi lisätä opiskelijoiden motivaatiota ja sitoutumista oppimiseen. (Zechner ym., 2024.)
Tehohoitokoulutus on esimerkki vaativista TKIO-ympäristöistä, joka sisältää teknologiaa, mutta jossa täytyy harjoitella myös ei-kliinisiä taitoja, kuten päätöksentekoa. Väkivaltatilanteiden harjoittelumahdollisuuksia tarvitaan myös lisää. Virtuaaliset ympäristöt mahdollistavat uudenlaista oppimista, sillä näissä ympäristöissä voidaan kohdata tilanteita, joiden harjoittelu voi olla hyvin hankalaa, kallista, vaarallista tai jopa mahdotonta aidossa ympäristössä.
Simlab Virtual Cornerissa lisättyä todellisuutta (AR) hyödynnetään tuottamalla materiaalia AR-laseille opiskelijoiden itsenäisessä opiskelussa hyödynnettäväksi. Materiaalia tekevät opettajat sekä opiskelijat opinnäytetöinään. Tuotettua sisältöä on testattu terveysalan opiskelijoilla, opettajilla ja työelämän edustajilla. Virtual Corneriin kehitetään myös VR-ympäristöä potilaan kattavaan ja oikeassa järjestyksessä tehtävään tutkimiseen liittyen. Tilaan tuodaan myös aikaisemmissa hankkeissa kehitettyjä VR-pelejä. Kehittämishaasteena jatkossa on yhteistoiminnallisen oppimisen kehittäminen, sillä virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden avulla käytettävät opetusstrategiat eivät tarjoa oppilaille vuorovaikutteista ympäristöä ja mahdollisuutta yhteistoiminnalliseen oppimiseen. (Sümer & Vaněček, 2024.)
Virtuaalisuuden nähdään lisääntyvän opetuksen lisäksi myös ammattilaisten perehdytyksessä ja potilaan ohjauksessa, kuten kotihoito-ohjeissa. Asiakaskohtaamiset siirtyvät virtuaalisuutta hyödyntävään suuntaan virtuaalikavereiden käyttö lisääntyy. Virtuaalitodellisuuden yhdistäminen ohjaukseen visualisoimalla hoitotulokset reaaliaikaisesti voisi edistää potilaan hoitoon sitoutumista ja ymmärrystä. (Silava ym., 2024.)
Virtuaalisuutta hyödyntäviä palveluita nähdään viiden vuoden sisällä olevan etäpalveluissa, kokemuksiin liittyvissä palveluissa ja teknologian kehittämiseen liittyvissä palveluissa
Fysioterapian, toimintaterapian ja psykoterapian toteutumisen nähdään siirtyvän yhä enemmän etäpalveluiksi ja etäkohtaamisten ja ohjauksien lisääntyvän. Ei-kiireelliset palvelut tarjotaan pääosin etänä. Tulevaisuudessa metaversella on rajattomat mahdollisuudet uutena sosiaalisen viestinnän tilana. (Kay ym., 2021.) Etäseuranta esimerkiksi kotona olevan potilaan reaaliaikaisista elintoiminnoista olisi käytettävissä reaaliaikaisesti metaversessa ja tämä pitäisi tilannetietoisuutta yllä (Wang ym., 2024).
Kokemuksiin liittyvissä palveluissa virtuaalisuutta voidaan hyödyntää pelkopotilaan ohjauksessa jännityksen lievityksessä. Ikäihmisen muistelutyössä voidaan virtuaalitodellisuuden kautta toteuttaa aikamatkailu. Tällä hetkellä virtuaalitodellisuus (VR) on tehokas väline mielenterveyden hoidossa ja arvioinnissa ahdistuneisuushäiriöissä, syömis- ja painohäiriöissä sekä kivunhoidossa, ja sen pitkäaikaisvaikutukset ovat yleistettävissä reaalimaailmaan. Lisäksi VR on myös tehokas arviointiväline, jonka käytännön sovellukset ulottuvat sosiaalisista ja kognitiivisista häiriöistä riippuvuuteen. Digitaalisen terapian eteenpäin kehittämisessä haetaan yksilöllisyyden vahvistamista tekoälyn avulla (Riva ym., 2019).
Teknologian kehittämisen myötä tavoitellaan laadukkaita ja kustannustehokkaita palveluita. Tekoälyn ja robotiikan hyödyntämisessä virtuaalisuudessa nähdään tulevaisuuden kehittämismahdollisuuksia. Vaikka tekoälyn mahdollisuudet koulutuksessa ovat huomattavat, on otettava huomioon useita eettisiä ja käytännön näkökohtia. (Kovalainen ym., 2025.) Teknologiana 6G tarjoaa tarvittavat valmiudet tukea sairaaloiden metaperspektiivin kehittämisessä. Metaversumia hyödyntävien palvelujen odotetaan auttavan tulevaisuuden älykkäiden sairaaloiden suunnittelussa ja parantavan työprosesseja ja resurssien jakamista sairaaloissa sekä edistävän ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja koulutusta sekä parantavan hoidon laatua päivystys‑, hoito- ja kuntoutustoiminnassa. Näin ollen sekä metaversumin että 6G:n kehitys etenee käsi kädessä ja tuottaa palveluja sairaaloissa (Wang ym., 2024).
Yritykset voivat hyödyntää AR- ja VR-teknologioita kouluttaakseen terveysalan opiskelijoita uusimpiin teknologioihin ja menetelmiin. VR-teknologian avulla yritykset voivat muun muassa luoda immersiivisiä ja mieleenpainuvia markkinointikampanjoita, jotka erottuvat perinteisistä mainoksista ja houkuttelevat asiakkaita tehokkaammin. AR- ja VR-teknologiat mahdollistavat lisäksi uusien tuotteiden ja palveluiden prototyyppien testaamisen ja arvioinnin virtuaalisesti ennen niiden fyysistä toteutusta. Tämä voi säästää aikaa ja resursseja sekä vähentää riskejä.
Virtuaaliteknologian merkitys terveysalan tulevaisuudessa
Yhteenvetona voidaan todeta, että virtuaalisten ratkaisujen kehityksen ja sen hyödyntämisen nähdään tarjoavan sosiaali- ja terveyspalveluissa merkittäviä mahdollisuuksia parantaa palveluiden laatua, saavutettavuutta ja kustannustehokkuutta tulevaisuudessa:
- Virtuaaliteknologian merkitys kasvaa: Sosiaali- ja terveyspalveluissa virtuaaliteknologian, kuten AR:n ja VR:n, käyttö tulee lisääntymään merkittävästi. Tämä mahdollistaa uudenlaisia oppimiskokemuksia ja parantaa palveluiden saavutettavuutta ja laatua.
- Koulutuksen ja perehdytyksen tehostaminen: Virtuaaliset ympäristöt tarjoavat tehokkaita tapoja harjoitella sekä kliinisiä että ei-kliinisiä taitoja turvallisessa ja toistettavassa ympäristössä. Tämä on erityisen tärkeää vaativissa koulutustilanteissa, kuten tehohoidossa.
- Etäpalveluiden yleistyminen: Fysioterapian, toimintaterapian ja psykoterapian kaltaiset palvelut siirtyvät yhä enemmän etäpalveluiksi, mikä lisää joustavuutta ja saavutettavuutta potilaille.
- Tekoälyn ja robotiikan rooli: Tekoäly ja robotiikka tarjoavat uusia kehittämismahdollisuuksia virtuaalisuuden hyödyntämisessä, erityisesti koulutuksessa ja terveydenhuollossa. Ne voivat parantaa palveluiden laatua ja kustannustehokkuutta.
- Metaversen potentiaali: Metaverse tarjoaa rajattomat mahdollisuudet sosiaalisen viestinnän tilana ja oppimisympäristönä. Se yhdistää todellisuuden ja virtuaalisuuden elementtejä, mikä mahdollistaa monipuoliset ja immersiiviset oppimiskokemukset.
- 6G-teknologian vaikutus: 6G-teknologia tukee sairaaloiden metaversumin kehittämistä, mikä parantaa työprosesseja, resurssien jakamista ja ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa.
Yhteyshenkilöt
Minna Vanhanen
lehtori
TKI-yksikkö/digitaaliset ratkaisut
Oulun ammattikorkeakoulu
Outi Lastumäki
lehtori
Hyvinvointi ja kulttuuri
Oulun ammattikorkeakoulu
Lähde: Oamk