Endometrioosin teemaviikko

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 23. – 29.3.2020. Vuoden 2020 tapahtuman teemana on #näkymätönnäkyväksi. Miten eri tavoin endometrioosi näyttäytyy sairastavilla ja miten se ei useinkaan näy muille ulospäin.

Koronavirustilanteesta johtuvien poikkeusolosuhteiden vuoksi yleisöluennot ja vertaistukitapaamiset siirtyvät verkkoon. Endometrioosiviikon aikana järjestetään useita verkkotapahtumia, joiden kautta voi saada tietoa endometrioosista sekä vertaistukea toisilta endometrioosin kanssa eläviltä. Tapahtuman osallistujilla on myös mahdollisuus chattailla vertaisten tai endometrioosihoitajan kanssa.

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa noin 10–15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista. Suomessa tämä tarkoittaa siis noin 200 000 naista. Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi ei ole kroonisena sairautena parannettavissa, mutta usein oireita voidaan tehokkaasti lievittää hormonihoidolla ja riittävällä kipulääkityksellä. leikkauksessa. Oikeanlaisen hoidon löytämiseen voi kuitenkin kulua pitkä aika, sillä jokaisen oirekuva on yksilöllinen.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa toimii endometrioosiklinikka sekä Oulussa useita aiheeseen perehtyneitä fysioterapeutteja. Aito Ote tarjoa erilaisia terveyspalveluita, kuten lantionpohjan ja endometrioosi fysioterapia, lääkinnällinen akupunktio ja hathajoogaa.

Ulla Tapaninen Aito Ote Tmi: sta kertoo, että pitkäkestoinen kipu aiheuttaa stressiä, joten hoitojaksot fysioterapiassa ovat tyypillisesti useiden kuukauden mittaisia ja akuuttiin endometrioosikipuun on myös omat hoito-ohjeensa. Manuaaliset käsittelyt, kuten lääkinnällinen akupunktio ja hierontamenetelmät helpottavat usein liikkumisen aloittamista. Kivunhoitona käytetään usein elektroterapiaa eli tens-hoitoa, koska se on lääkkeetön kivunhoidon menetelmä, jota asiakas voi käyttää kotioloissa päivittäin kivunhallintaan.

’’Hoidon alussa tärkeintä on säännöllinen kivunhoito ja jännitysten vähentäminen, jotta myös liikkumisesta tulisi miellyttävää. Nykyisin on tullut muutamia rohkaisevia tutkimuksia hathajoogan vaikutuksista endometrioosipotilailla ja tästä meillä on tarjolla myös verkkokursseja lantionpohjan fysioterapeutin ohjaamana’’, sanoo Ulla.

Endometrioosiviikolla kannustetaan puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta sairaudesta ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa endometrioosi koskettaa. Korento ry haastaa kaikki osallistumaan kuvahaasteeseen ja käyttämään hastageja #näkymätönnäkyväksi sekä #korentory.

Päivien teemat ovat:

maanantai: jotain keltaista
tiistai: endometrioosin arki
keskiviikko: endometrioosin näkymätön puoli
torstai: endometrioosiasiaa
perjantai: hemmottelua
lauantai: vaikuttamista
sunnuntai: (vertais)tukea

Kaikki teemaviikon tapahtumat löydät täältä: https://korento.fi/toimintaa/teemaviikot/endometrioosi/

Lähde: Korento  ry

 

← Back to events