Oulu Sote Labs –hanke juhli finaalipaikkaansa Regiostars Awards-palkintojenjaossa Brysselissä

Oulu Sote Labs competed in the modernising health services category in the finals of the European Regiostars Awards 2019. The best and most innovative regionals projects of the year were awarded on 9 October 2019 in Brussels. Oulu Sote Labs, one of the 199 projects that took part in the competition, presented a unique innovation testing and development  environment, OuluHealth Labs.

Read more information in Finnish.

Regiostars Awards-kilpailun palkinnot jaettiin Brysselissä. Kilpailussa EU palkitsee vuoden parhaat ja innovatiivisimmat aluekehityshankkeensa. Tänä vuonna kilpailussa oli mukana 199 hanketta kaikkiaan viidessä eri kilpailukategoriassa. Finalistit julkaistiin heinäkuussa. Jokaisessa kategoriassa finaaliin valittiin Euroopan laajuisesti 5 onnistuneinta hanketta. Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta kovatasoisessa joukossa kisasi Oulu Sote Labs, joka raivasi tiensä finaaliin Terveyspalveluiden nykyaikaistaminen-kategoriassa.

Miten yritykset voivat kehittää ketterästi ja terveydenhuollon täsmätarpeisiin välineitä ja palveluita, elleivät ne pysty vertailemaan ja parantelemaan niitä todellisen kaltaisessa ympäristössä? Miten julkinen sektori voi parantaa omaa toimintaansa, ellei sillä ole välineitä ja kanavia tuoda esiin omia kehitysideoitaan tuotteita tekeville yrityksille? Kysymys on monimutkainen ja herkkä monessa mielessä. Ratkaisu tähän tarpeeseen oli Oulu Sote Labs ja se on onnistunut tehtävässään erinomaisesti. Sekä sosiaali- ja terveydenhuollon että terveys- ja lääketieteellisen alan innovaatiotoiminnan kehittämiseen tarvitaan pysyviä rakenteita, joihin alan yritykset ja julkinen sektori voivat tuoda kehitysideansa testattaviksi.

Oulu Sote Labs -hankkeessa on kehitetty kansainvälisesti tunnettu terveydenhuollon innovaatio-, testaus ja kehitysympäristö, joka tänä päivänä tunnetaan nimellä Oulu Health Labs. Kehitystyö on tehty yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin, Oulun kaupungin ja Oulun ammattikorkeakoulun toimesta. Erityistä hankkeessa on se, että sen avulla julkisen sektorin ja yksityisen sektorin toimijat tuodaan yhteen molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisessä. Teknologisesti erittäin korkeatasoiset kehitysympäristöt sijaitsevat Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Oulun ammattikorkeakoulun tiloissa. Näiden lisäksi kokeiluja voidaan toteuttaa esimerkiksi Oulun kaupungin hyvinvointikeskuksissa tai sosiaalipalveluiden piirissä olevien ikäihmisten kodeissa.  Kokonaisuudessa sairaalan testiympäristöissä voidaan mallintaa jopa 90% sairaalan toiminnoista. Tiloissa toimii myös 5G-mobiilitestausverkko keihäänkärkenä digitaalisuuden hyödyntämisessä. Hanke on malliesimerkki suomalaisesta ennakkoluulottomasta kokeilukulttuurista, jonka tavoitteena on luoda uutta yhteistyötä ja ratkaisuja aiemmin kartoittamattomilla yhteistyön alueilla. Viimeisin tekniikka on otettu kattavasti käyttöön ja esimerkiksi Tulevaisuuden sairaalaa 2030 kehitetään mallintamalla sitä virtuaalitekniikoiden avulla.

Projektista vastannut Timo Alalääkkölä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä kehuu yhteistyötä ja organisaatioiden perinteiset rajat ylittänyttä tiimiään ainutlaatuisesta yhteishengestä. ”Finaalipaikka ei olisi ollut mahdollinen ilman Oulun ammattikorkeakoulun, ja siellä erityisesti Tiina Tervaskanto-Mäentaustan ja Helena Heikan panosta, eikä ilman Oulun kaupungin yvinvointipalvelujen, ja siellä erityisesti Jaana Kokon asiantuntemusta hankkeessa. Nämä osapuolet päättivät ottaa riskin ja avata oman toimintakulttuurinsa toinen toisten arvioitavaksi ja kehitettäväksi. Lisäksi henkilöstön osallistuminen testauksiin ja kehitystyöhön on ollut mahtavan aktiivista.” Nämä kolme tahoa toimivat nyt OuluHealth Labs –kattotermin alla. OuluHealth Labs mahdollistaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten hallitun osallistumisen yritysten tuotekehityksen eri vaiheisiin sekä kehitysvaiheen tuotteiden testauksen ja kokeilun aidossa tai aidon kaltaisessa toimintaympäristössä.

Pohjois-Pohjanmaa on menestynyt kilpailussa aiemminkin. Iin kunnan Mikropoliksen hanke Innohiili palkittiin vuonna 2017 parhaana onnistumisesta hiilidioksidipäästöjen merkittävässä vähentämisessä.

Suomesta oli tänä vuonna Regiostars Awards -kilpailun finaalissa peräti kolme hanketta, mikä kertoo suomalaisen aluekehittämisen korkeasta kunnianhimon tasosta. Muut kaksi hanketta Oulu Sote Labsin ohella koskivat rakentamisen kiertotaloutta kunnissa ja asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategioita.

 

Yhteyshenkilöt

Timo Alalääkkölä
Testaustoiminnan päällikkö, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
+358 (0)40 561 4390

Tiina Rajala
Kehitysjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan liitto
+358 (0)40 685 4033

Katariina Timisjärvi
Aluekehitysasiantuntija, Pohjois-Pohjanmaan liitto
+358 (0)40 685 4025

Kuvassa: Maritta Perälä-Heape (CHT, Oulun yliopisto), Timo Alalääkkölä (Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri), Katarina Timisjärvi (Pohjois-Pohjanmaan liitto)

← Back to news & blogs